Psikolojik Testler

Yetişkin Testleri

MMPI Testi ( Minnesota çok yönlü kişilik envanteri)

Kişilik ve kişilik nitelikleri Bireysel ve grup olarak uygulanabilir. Envanterin amaci ,sağlığı, psikosomatik belirtileri, motor bozukluklar, cinsel, sosyal tutumlar,eğitimsel,ailevi ve evlilik sorunları ile çeşitli nevrotik ve psikotik eğilimleri ölçmektir.

Beier Cümle Tamamlama (Form A+b)

Projektif bir testtir. Bireyin paylaşamadığı duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle, ilgilerini tutumlarını, arzularını beklentilerini ve sıkıntılarını vb. Duygu ve düşüncelerini yansıtır. Bireyin iç dünyasına ait bilgiler edinmek istendiği zaman kullanılır.

Standardize Mini Mental Test SMMT

Yetişkin bireylerde demansiyel ve kognitif-organik patolojileri saptamak için kolay uygulanabilen ve kısa süren güvenilir bir nöropsikolojik ölçektir. Ve bu testin SMMT Egitimsizler icin olani da mevcuttur.

Beck Depresyon Testi

Test son bir haftadaki davranışlarınız hakkında bilgi verir ve depresyon riskiniz hakkında sonuç veren bir testir.

SCL-90-R Testi

Bireylerdeki psikolojik belirtilerin ne düzeyde olduğunu ve hangi alanlara yayıldığını belirleyen bir ölçü aracıdır.

Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği

Bu test şizofreni hastalığında görülen pozitif ve negatif semptomları ve diğer psikopatolojik özellikleri ölçer.

Addenbrook Kognitif Muayene Testi (ACE-R)

Yetişkin bireylerde demansiyel ve kognitif-organik patolojileri saptamak için uygulanılan SMMT’ye göre daha kapsamlı nöropsikolojik değerlendirme testidir.

Objektif Çocuk Değerlendirme Testleri

Burdon Dikkat Testi

10-20 yaş arasındakilere uygulanır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite olan çocuklarda dikkat gücünü ölçme amacıyla kullanılır.

Frankfurter Dikkat Testi

5-6 yaş arası çocuklara uygulanır. Elma ve armut resimlerinden oluşan görsel içerikli bir testtir. En fazla 90 saniye içerisinde bitirilmesi istenen bu testte, test sonucu çocuğun dikkat becerisine yönelik fikir verir.

Ankara Gelişim Tarama Envanteri

0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimi bu testte dört farklı alanda incelenmektedir. Dil bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal beceri öz bakım gelişimine yönelik değerlendirme yapılmaktadır. Bu test sadece anne baba ve çocukla vakit geçiren veya ilgilenen kişiden bilgi alınarak doldurulur.

Kent E-G-Y Testi

6-14 yaş arasındaki bireylerin zekasını incelemek ve patalojiyi saptamak amacıyla uygulanır. Bilgiye ve dile dayanan bir testtir. Sözeldir hız testi değildir.

Peabody Resim Kelime Testi

3-12 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Bireysel bir test olup bir oturumda bir kişiye uygulanır. Çocuk ve bireylerin dil gelişimini (kelime bilgisini) ölçmek amacıyla uygulanan bir gelişim testidir. Testte resimlerle kelime (kavram) gelişimini saptamaya amaçlayan sorular bulunmaktadır.

Porteous Labirent Testi

Bu test 7-14 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zeka testi olarak kullanılmaktadır. Zekanın planlama ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. 12 labirentten oluşmaktadır.

Eğitimler

Travma Pedagojisi

Travma Pedagojisi, önemli psikolojik yaralanmalardan sonra çocuğa veya ergene gelişim yolunda yol göstermek ve onlara eşlik etmek için verilen eğitimdir. Bu eğitim travmaya bağlı tüm sonuçları semptomları ve davranışları içerir.

Psikosomatik Eğitimi

Psikosomatik hastalıklar, psikolojik sebeplerle ortaya çıkan bedensel rahatsızlıklarla kendini gösteren durumlardır. Eğitimin amacı, danışanlara psikosomatik hastalıklara neden olabilecek faktörleri ortaya çıkarmada yardımcı olma ve tedaviye yönlendirmedir.

Örneğin kişi fizyolojik belirtiler yaşayarak doktora başvuruyor beraberinde yapılan tahlil ve tetkiklerinizin temiz çıkmasına rağmen yaşadığınız durumun psikolojik olduğu söyleniyor. Bu eğitimin amacı da rahatsızlığınıza yol açan psikosomatik semptomların tespit etmektir.